donderdag 3 juni 2010

Verkiezingsspecial: "Vlamingen 1st"




In deze verkiezingsspecial bespreken we elke dag één van de acht Vlaamse politieke partijen die in elke kieskring opkomen voor de federale verkiezingen van 13 juni 2010, en als laatste vertellen we ook iets over de acht partijen die niet overal lijsten indienden. Dat zullen we doen op volgorde van de lijstnummers. Omdat lijstnummer 1 toebehoort aan het Vlaams Belang (VB), beginnen we met die partij.
 
Het Vlaams Belang kiest dit jaar voor de slogan “Vlamingen 1st”, waarbij ook meteen duidelijk wordt dat het communautaire het belangrijkste aandachtspunt is van die partij. In tegenstelling tot de andere Vlaamse partijen met nationalistische roots die op korte termijn eerst voor een confederaal model pleiten, kiest het Vlaams Belang resoluut voor een onafhankelijk Vlaanderen. Als we verder kijken in het programma, valt ook nog op dat de andere typische campagnepunten van het Vlaams Belang nog steeds aanwezig zijn. Veiligheid en justitie, immigratie en de toenemende islamisering van Vlaanderen, en bij uitbreiding van heel Europa, blijven de belangrijkste aandachtspunten. Het opvallende is echter wel dat het Vlaams Belang zich niet meer zo hard toespitst op de islamisering en immigratie, maar zich nu weer volledig stort op het idee van een onafhankelijke Vlaamse Staat.
 
Laten we even een quote uit het programma aanhalen: “het Vlaams Belang wil dat in plaats van veel energie te investeren in staatshervormingen en confederalisme , Vlaanderen veeleer zou investeren in het actief voorbereiden van de Vlaamse Onafhankelijkheid en van de Ordentelijke Opdeling van België”. Het Vlaams Belang wil zich dus duidelijk distantiëren van de andere grote partijen, die van het communautaire ook een belangrijk item maken: de meeste andere partijen willen België nogmaals institutioneel veranderen door middel van een nieuwe staatshervorming, sommige pleiten voor het confederalisme. Vlaams Belang wil zich duidelijk nog radicaler profileren als enige echte verdediger van de Vlaamse onafhankelijkheid. Op het vlak van Veiligheid en Justitie wil Vlaams Belang traditioneel gewoon meer blauw op straat, en dat is nu niet anders. Ook wil de partij  de criminaliteit door vreemdelingen aanpakken door de etniciteit te laten registreren in databanken en door hen de gevangenisstraffen in het land van herkomst uit te laten zitten. Verder is er ook nog de eis voor een effectieve immigratiestop en een regularisatiestop. Om de asieltoevloed een halt toe te roepen wil Vlaams Belang goed zichtbare maatregelen treffen die voor kandidaat-asielzoekers ontradend werken. Vlaams Belang stelt ook een ander sociaal beleid voor en een alternatief voor de Belgische energiepolitiek, dat en meer kan je nalezen in het programma.
 
Het Vlaams Belang heeft enkele zeer bekende figuren. De bekendste, en waarschijnlijk ook meest controversiële is Filip Dewinter. Op 13 juni zal hij de Senaatslijst trekken. Op de tweede plaats van die Senaatslijst vinden we Anke Vandermeersch, een 37-jarige dame uit Wilrijk. Zij is veruit het bekendste vrouwelijke gezicht op de kieslijsten van het VB. Geen enkele kieslijst van Vlaams Belang wordt overigens getrokken door een vrouwelijke lijsttrekker. Lijstduwer op de Senaatslijst is Hugo Coveliers, de man van het partijtje VLOTT dat in kartel met Vlaams Belang naar de verkiezingen trekt. De lijsttrekkers voor de Kamer zijn dus ook allemaal mannen: Gerolf Annemans (Antwerpen), Filip De Man (B-H-V), Hagen Goyvaerts (Leuven), Bert Schoofs (Limburg), Guy D’Haeseleer (Oost-Vlaanderen) en Peter Logghe (West-Vlaanderen). Partijvoorzitter Bruno Valkeniers kreeg de 3e plaats op de Antwerpse lijst toegewezen. Twee andere bekende boegbeelden van het Vlaams Belang, Frank Vanhecke en Marie-Rose Morel, werden na interne twisten uit de kieslijsten geweerd.

De website van Vlaams Belang is www.vlaamsbelang.org. Voor de verkiezingen van 13 juni heeft de partij ook een aparte verkiezingswebsite opgericht, die vind je op www.vlaamsbelang2010.org. Het verkiezingsprogramma van Vlaams Belang is online te lezen http://www.vlaamsbelang.org/2010_verkiezingsprogramma/.

Morgen: Lijst Dedecker.

14 opmerkingen:

Massaar zei

Goei initiatief :)

Duidelijke uiteenzetting tsjenne, congrats!

Jan zei

Een grijs gedraaide plaat er nog maar is opleggen dus, nice going!

Mon zei

Kben eens benieuwd hoeveel procent ze deze keer gaan verliezen.

Anoniem zei

Een goed objectief verslag, well done :)

Tom zei

Nog zo'n separatistische partij, maar dan één die er tenminste eerlijk voor uitkomt… Jammer dat ge niets zegt over de homofobe standpunten (www.mikpunt175.be) en de racistische achtergrond (http://www.blokbuster.be/2004/1511belang.html) van het extreemrechtse Vlaams Belang.
@Mon: Doet het er eigenlijk nog toe hoeveel het vb verliest? Ongeveer alle andere partijen doen niet anders dan verrechtsen, vb krimt dan wel, maar in plaats daarvan komen er andere nva's…

Tsjenne zei

@Tom: dat de homofobe standpunten en racistische achtergrond niet aan bod komen komt vooral omdat het de bedoeling is om hier op een zo objectief mogelijke manier de verschillende partijen aan bod te laten komen en hun standpunten (voor de komende verkiezing) duidelijk te maken.

Karel zei

@ Massaar: "Goei intiatief"
Je bedoelt het VB? :p

@ Tom: Bedankt voor de zeer interessante links! En, het is inderdaad jammer dat de rest van het politieke landschap zo verrechtst (mss om het vroegere VB-kiespubliek af te snoepen?). In Frankrijk hebben we iets dergelijks gezien: Front National stelt er nauwelijks nog iets voor, maar je kan je afvragen of Sarko zoveel beter is… Misschien dat een linkse tegenstem een tegengewicht zou kunnen bieden op 13 juni…

Trouwens, wat betreft het interne geruzie bij Vlaams Behang en de neergang van die partij: onlangs verscheen bij Van Halewyck het boekje "Eigen Belang Eerst: De vuile oorlog binnen het Vlaams Belang" van journalist Tom Cochez (zie ook http://www.apache.be/boeken/). Lijkt zeer interessant.

Iefzel zei

@ Karel: Dat boekje zullen ze ook wel verbranden naar alle waarschijnlijkheid.

Unknown zei

Goe gedaan :p
ik zie wel geen standpunten mbt economie, misschien nog wel één van de 'interessantste' punten van het VB dat zogezegd de kleine man verdedigt ;)

Massaar zei

@ Karel: nee nee, ge zou ondertussen toch moete wete dak ni achter het Vlaams Belang sta ^^. Deze verkiezingsspecial is een goei id, zorgt voor wa verduidelijking en zal ook kleinere partijen evenveel aandacht geven.

Keep it up!

Bert zei

Mooi objectief verslag tsjenne.

Een klein stukje eigen genuanceerde mening zou mogen, zoals je dat zo mooi bij de kernwapens deed.

Maar ik adviseer u ook genoeg tijd in uw blok te investeren ;)

Karel zei

Wat economische standpunten betreft, ijvert VB voor een samenleving waarin alle mensen, werkgevers en werknemers, "hun verantwoordelijkheden" moeten opnemen. Ook moet Wallonië "een stap terugzetten en Vlaanderen de ruimte geven voor een economische doorstart". Verder zijn er volgens VB besparingen nodig, in de eerste plaats op het overheidsapparaat. De partij wil een herstel van de Vlaamse concurrentiepositie door o.a. "lage lasten" en een "soepele arbeidsmarkt". Maar ook minder overheidsinmenging. Vlaams Belang heeft voor u ook een splitsing van de sociale zekerheid en een fiscale autonomie op het programma staan, ook CAO's moeten niet op federaal, maar op Vlaams niveau komen… Bovendien vereist "de voorbereiding van de Vlaamse staatkundige onafhankelijkheid (…) een Vlaamse controlemeerderheid in het eigen vermogen van Belgacom, De Post en Belgocontrol." Ook de NMBS moet "vanzelfsprekend" gesplitst worden.
VB pleit ook voor een belastingsverlaging, want de ontvangsten voor de overheid zullen daardoor "eerder stijgen dan dalen" en het trekt buitenlandse investeerders aan. De loonkost moet omlaag door de SZ-bijdragen te kortwieken. Pensioen op basis van een veertigjarenloopbaan ("mits uitzonderingen") en een beperking van het brugpensioen.
enz.
Misschien nog twee interessante dingen: "afschaffing van octrooitaksen en aanvullende crisibelasting in de bedrijfsfiscaliteit" en "politiek onafhankelijke vakbonden met een rechtspersoonlijkheid".

Zo zeggen ze dat in hun verkiezingsprogramma, en een goed verstaander heeft niet veel meer woorden nodig om te begrijpen dat VB vooral ondernemingen wil stimuleren en werknemers op hun verantwoordelijkheden wil wijzen… En zo zie je meteen voor welke mensen een splitsing wél goed is… Vlaams Behang hield anno 2005 ook een congres waarin ze hun economische lijn verder hebben uitgezet, dat kan misschien (ik heb zelf de tijd niet gehad om het volledig te lezen) ook interessante lectuur zijn als je dat interesseert: http://www.ondernemendvl.org/

Karel zei

@Bert: op twee na zijn alle artikels voor deze verkiezingsspecial al geschreven, hoor :) Ze moeten alleen nog een beetje bijgeschaafd en gepubliceerd worden. En niets weerhoudt je ervan om zelf een genuanceerde mening toe te voegen, ik zou zelfs zeggen: ga je gang, alsjeblieft!

Bert zei

Hmja over het vlaams belang heb ik ni echt een uitgebreid genuanceerde mening. Ik vrees dat ze in het algemeen tegen vrijheid zijn. Ze zijn bijna volledig toegewijd aan het communautaire en zijn anti-europees. Persoonlijk ben ik voor zoveel mogelijk vrijheid en pro europa. Dus ja ik ga niet op het vlaams belang stemmen.