vrijdag 4 juni 2010

Verkiezingsspecial: "Úw centen, daar gaat het om"




In deze verkiezingsspecial bespreken we zoals gezegd elke dag één van de acht Vlaamse politieke partijen die in elke kieskring opkomen voor de federale verkiezingen van 13 juni 2010, en als laatste vertellen we ook iets over de acht Vlaamse partijen die niet overal lijsten indienden. Dat alles doen we op volgorde van de lijstnummers. Gisteren hadden we het al over Vlaams Belang, met lijstnummer 1. Lijstnummer 2 hoort bij Vivant, maar omdat die partij enkel in Wallonië als een aparte lijst opkomt,  zullen vandaag een woordje schrijven over Lijst Dedecker (LDD) met lijstnummer 3.

Lijst Dedecker kiest dit jaar voor de slogan “Úw centen, daar gaat het om”, waarbij ook meteen duidelijk wordt dat het veiligstellen van de Vlaamse economie hun belangrijkste aandachtspunt is. LDD tracht de kiezers te overtuigen door hen te beloven dat een stem voor lijst Dedecker ook een stem is voor hun eigen portemonnee.

Lijst Dedecker heeft een programma met tien hoofdpunten. Hieronder zullen we de eerste drie punten kort bespreken:

Sociale zekerheid is een vangnet, geen hangmat
Een Vlaamse sociale zekerheid moet volgens LDD betaald worden uit algemene fiscale middelen, en niet uit belasting op de arbeid. Gezondheidszorg, werkloosheid, invaliditeit, pensioenen en kindergeld horen volgens haar onder Vlaamse voogdij. LDD ijvert dus voor een opdeling van de sociale zekerheid.

Pensioen: niet de leeftijd telt maar de loopbaanduur
Niet de pensioenleeftijd moet volgens LDD een rol spelen bij de pensioenberekening, maar wel het aantal jaren van de loopbaan waarin bijdragen zijn betaald. Zij vindt het niet kunnen dat iemand die levenslang stempelt meer pensioen krijgt dan een zelfstandige die 45 jaar lang heeft bijgedragen.

Belastingen logisch en eerlijk maken
Lijst Dedecker pleit al jaren voor eenvoudiger en eerlijker belastingen. Volgens LDD is de oplossing daarvoor een "sociale vlaktaks", wat volgens haar een rechtvaardige correctie zou zijn op de huidige, gigantische belastingdruk die zwartwerk, ontwijking en ontduiking in de hand werkt.

Verder pleit LDD ook voor meer ondernemerschap, voor een "slanke en klantgericht presterende overheid", voor een "soepele arbeidsmigratie voor geschoolde werkkrachten," maar ook voor "gezinshereniging op eigen kosten, een correct asielbeleid, een regularisatiestop en een kordaat terugkeerbeleid", voor een "betere" aanpak van criminaliteit (ook kleine criminaliteit), voor het behoud van kernenergie, voor een "aanpassing van het wegennet aan de groeiende vraag naar mobiliteit" en voor "een maximaal Vlaanderen binnen een minimaal België". Meer uitleg vindt u telkens op de verkiezingssite van LDD.

Bekende gezichten op de lijsten zijn uiteraard dat van Jean-Marie Dedecker zelf (hij trekt de kamerlijst in West-Vlaanderen), Boudewijn Bouckaert (lijstduwer Oost-Vlaanderen) en Anne De Baetzelier (lijsttrekker senaat en meteen ook de enige vrouwelijke lijsttrekker bij LDD). De overige lijsttrekkers zijn Rudi De Kerpel (Oost-Vlaanderen), Rob Van de Velde (Antwerpen), Lode Vereeck (Limburg), Stef Goris (Leuven) en Piet Deslé (B-H-V).

De website van Lijst Dedecker, www.lijstdedecker.com, werd ter gelegenheid van de verkiezingen van 13 juni omgedoopt tot www.uwcenten.be. Op die website kan u ook het verkiezingsprogramma van LDD te downloaden als pdf (http://www3.lijstdedecker.com/docs/Tienpuntenplan_LDD_.pdf).

Morgen: Open Vld

2 opmerkingen:

Anoniem zei

http://verkiezingsaffiche.vandaag.be/posters/view/24682

Bert zei

hmja ik heb de tien punten nog eens gelezen, mooi programma. Enkel over punt 9 ben ik ni helemaal akkoord.
Het spijtige is natuurlijk dat er iets wat veel "domme BVs" op die lijsten staan.