maandag 7 juni 2010

Verkiezingsspecial: "We moeten weer vooruit"




Lectori salutem!

Ook deze week gaan we verder met onze verkiezingsspecial die het licht zag naar aanleiding van de verkiezingen op 13 juni 2010. In onderstaande hebben we het over de partij met lijstnummer 10: de Socialistische Partij Anders (sp.a).

Volgens sp.a moeten we we niet langer stilstaan: "we moeten weer vooruit". Een slogan die men ruim kan interpreteren, maar in dit geval willen de Vlaamse socialisten afrekenen met de  stilstand op twee specifieke domeinen: communautair en sociaaleconomisch. Ze streven naar een "sociale staatshervorming" met een sterk federaal niveau om de sociale zekerheid betaalbaar te houden, maar ook sterkere regionale niveaus om te kunnen investeren in de economie.

Tijdens de verkiezingsperiode legt sp.a ook nog eens graag klassieke socialistische thema's op tafel, zo stelt de sp.a een "vermogenswinstbijdrage" van 30% op het nettorendement van vermogens voor (met enkele vrijstellingen), een plafondprijs voor geneesmiddelen (op basis van vergelijkingen met onze buurlanden), een strenger toezicht op de notionele intrestaftrek en wat dies meer zij. Opmerkelijk is  op het eerste gezicht dan ook dat sp.a uitpakt met een thema dat voor socialisten in verkiezingstijd minder voor de hand ligt: als het afhangt van de sp.a  moeten we met z'n allen langer gaan werken. De effectieve pensioenleeftijd moet dichter bij de officiële pensioenleeftijd komen te liggen, met andere woorden: minder brugpensioen. Maar het is begrijpelijker als men weet dat sp.a vijf jaar geleden ook het gecontesteerde generatiepact mee goedkeurde, daarin werd een eerste aanzet gegeven tot de afbouw van brugpensioenen. 

Het kiesprogramma is ingedeeld volgens de thema's gezondheid, armoede, energie en milieu, justitie en veiligheid, dienstverlening, mobiliteit, pensioenen, fiscaliteit, werk, consumenten, innovatie, asielbeleid, staatshervorming en Europees en internationaal beleid. Het programma van sp.a vindt u in pdf op hun website, als geheel, maar ook per thema.
Partijvoorzitter Caroline Gennez zal de Antwerpse kamerlijst trekken, gevolgd door Antwerpens burgervader Patrick Janssens; Europees parlementslid Kathleen Van Brempt duwt. De kamerlijst in B-H-V wordt getrokken door Hans Bonte. In Leuven is Bruno "zoon van" Tobback lijsttrekker, Mohammed Ridouani (ex-SLP) duwt. Kamerlijsttrekker in Limburg is Ingrid Lieten, in Oost-Vlaanderen Dirk Van der Maelen, in West-Vlaanderen Renaat Landuyt. De eerste drie namen op de senaatslijst zijn Johan Vande Lanotte, Marleen Temmerman en Bert Anciaux; op de tiende plaats staat Erik De Bruyn, voortrekker van de linkse tendens "sp.a rood". Lijstduwer voor de senaat is Frank Vandenbroucke.


De website van sp.a is www.s-p-a.be. Voor de verkiezingen van 13 juni heeft de partij ook een aparte verkiezingswebsite opgericht met de lijsten en het programma, die vind je op www.federalekieslijsten.be. Het integrale verkiezingsprogramma van sp.a kan je in pdf downloaden op http://www.federalekieslijsten.be/media/uploads/programs/Volledig_kiesprogramma.pdf.


Morgen: N-VA.

1 opmerking:

Anoniem zei

Dat klinkt als het programma van een socialistische partij, maar dan anders…