dinsdag 8 juni 2010

Verkiezingsspecial: "Nu durven veranderen"



De in 2001 opgerichte N-VA is klein begonnen, maar ze heeft reeds heel veel gewonnen aan stemmen toen ze vorig jaar bij de Vlaamse verkiezing de grote winnaar werden met een mooie 13%. En bij de verkiezingen van 13 juni zouden er zelfs nóg hogere scores verwacht worden.

De N-VA en haar politici roepen op om nu te durven veranderen. Maar wat willen ze dan veranderen? N-VA liet lang in het midden wat ze nu juist bedoelden met het begrip ‘confederalisme’, of was het nu Vlaams-Separatisme? En alhoewel hun naam eerder het laatste suggereert hebben ze zich toch overtuigd verklaart van een confederalistisch model waarbij een maximum aan bevoegdheden Vlaams moeten worden. Energie bijvoorbeeld: N-VA wil bijvoorbeeld een ‘Vlaamse Energiemaatschappij” oprichten. Ze wil ook de gezondheidsfinanciering overdragen naar de gewesten. Asielbeleid loopt mis federaal en daarom moeten de Vlamingen hiervoor opdraaien; ook migratie moet dus gewestelijk kunnen. Ze pleiten voor snellere procedures en een ‘echt’ terugkeerbeleid.

N-VA wil aan de hoge werkdruk tegemoetkomen met een zogenaamde ‘tijdsspaarrekening’. Hiermee zal er wanneer men veel werkt tijd opgespaard kunnen worden om er op belangrijke momenten tussen uit te kunnen gaan, om voor de kinderen te zorgen of om zich bij te scholen. Qua werkgelegenheid wil N-VA het verschil tussen het arbeidersstatuut en het bediendenstatuut volledig wegwerken. Ze willen studentenarbeid stimuleren door het te vereenvoudigen en te flexibiliseren. Ook zij vinden dat mensen gemiddeld gezien niet lang genoeg werken om gezien hun begrotingsprioriteiten de pensioenen betaalbaar te kunnen houden; N-VA wil werken na 60 jaar aantrekkelijker maken en na 65 jaar werken aanmoedigen, en niet fiscaal ‘bestraffen’.

Omdat de verschillen in de gezondheidszorg tussen Vlaanderen en Wallonië volgens N-VA te groot zijn, moet die gesplitst worden. In Vlaanderen gaat iedereen eerst naar de huisarts, zo stelt De Wever  terwijl in Wallonië het ziekenhuis in praktijk de eerstelijnsgeneeskunde is. Dat laatste is veel duurder en daardoor stromen er dus miljoenen van Vlaanderen naar Wallonië. Om aan het dreigende huisartsentekort tegemoet te komen, vindt N-VA dat ‘meer mensen toelaten’ tot de studie Geneeskunde geen zin heeft als je op voorhand niet weet of ze huisarts willen worden. Gaan we dan binnenkort nog voor we aan de studie beginnen al een keuze moeten maken tussen huisarts en specialist? N-VA staat ook voor meer blauw op straat en een striktere justitie.

In bovenstaande hebben we slechts een selectie van N-VA's standpunten aangehaald (het volledige programma voor de nakende verkiezingen vind je op de site van N-VA). Kort gezegd pleiten zij voor een herverdeling van bevoegdheden, richting Vlaanderen. Dat lijkt een populair standpunt en ze zullen er ongetwijfeld veel stemmen mee halen. De laatste week echter komen er veel geruchten op om een nieuw ‘Cordon sanitair’ op te richten om te voorkomen dat N-VA in de federale regering zou belanden… Wat daar effectief van terechtkomt, kan enkel de toekomst uitwijzen.

Intussen blijft de Nieuw-Vlaamse Alliantie nog steeds de groeiende partij van Vlaanderen en het ziet er niet naar uit dat deze groei meteen zal stagneren; volgens de verkiezingspeiling van de Standaard en de VRT bijvoorbeeld, zou de N-VA zelfs de grootste Vlaamse partij worden na de komende verkiezingen!

De nummer één op de senaatslijst is populairder dan ooit. Wat zien de modale Vlamingen in Bart de Wever? Mogelijks de gewoonte die hij heeft om geen blad voor de mond te houden, zijn gevoel voor droge humor of het gevoel dat hij (nog de enige is die) weet waarover het gaat.

Jan Jambon zal de kamerlijst trekken van Antwerpen, Theo Francken voor Leuven en Frieda Brepoels voor Limburg (waar Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans lijstduwer is). In Oost-Vlaanderen trekt de nieuweling, de gewezen wetstraatjournalist Siegfried Bracke, de kamerlijst, terwijl in West-Vlaanderen de aloude, en al van bij het begin aanwezige Geert Bourgeois de nummer een is. In BHV ten slotte, wordt de kamerlijst aangevoerd door Ben Weyts.

Meer lezen? Dat kan: op www.n-va.net vind je de site van de Nieuw-Vlaamse Alliantie, en uiteraard is een belangrijk deel van die website gewijd aan de nakende verkiezingen, dat vind je op www.n-va.net/verkiezingen-2010. Een pdf van het volledige kiesprogramma van deze partij kan ten slotte gedownload worden op www.n-va.be/files/default/nva_images/documenten/verkiezingsprogramma%20N-VA%202010.pdf.

Morgen: Groen!

5 opmerkingen:

Tom zei

De nva is zo'n partij die met succes profiteerd van én het gezichtsverlies van het VB na al dat intern gehakketak, én van de populariteit van Bekende Vlaming Bartje Dewever. Triestig...

Idura zei

wat ziet de modale Vlaming toch in dat z(w)ijn van een De Wever?

Karel zei

@Idura: misschien denkt de modale Vlaming dat De Wever veel gewicht in politieke schaal kan leggen?

Idura zei

@Karel: Iemand die neigt naar Vlaams Seperatisme kan volgens mij de federale balans alleen nog maar harder uit evenwicht slaan. Veel mensen vinden hem grappig en hij slaagt erin zo voor te komen dat menig Vlaming zich er mee weet te associeren: repulsief omgaan met andere politici, andere en hun eigen beleid (cfr coalitie CD&V-NVA) te bekritiseren en belachelijk te maken en er dan toch tussen uit komen als de man die eindelijk korte metten gaat met lopende problemen, alsof het allemaal zo voor de hand ligt. Ik ben er van overtuigd dat een stem op Bart de Wever een stem verder van een verdraagzame maatschappij is, en dan mag je nog zoveel gewicht in de balans kunnen leggen, dan is het op het verkeerde schaaltje :)

Anoniem zei

Indien men meer wil weten over hoe "sociaal" N-VA eigenlijk is, checke men http://www.stophetpolitiekecircus.be/programma-pvda/de-nv-a-en-pvda-programmas-vergeleken.html. Daar vind je een vergelijking met enkele PVDA-puntjes. Selectief, maar uitermate interessant.