vrijdag 11 juni 2010

Verkiezingsspecial: de andere partijen

Lectori Salutem!

De verkiezingen komen met rasse schreden dichterbij, en dientengevolge nadert ook onze verkiezingsspecial zijn einde. Tot op heden hebben we elke dag één van de acht partijen besproken die in elke kieskring voor kamer én senaat verkiesbaar zijn. Maar ook andere partijen dingen zondag naar uw stem. Ook zij verdienen een plaatsje in onze verkiezingsspecial, ook al komen ze in andere media niet zo vaak aan bod. Daarom zullen we vandaag ook acht partijen bespreken die niet in alle Vlaamse kieskringen opkomen voor Kamer en Senaat. Dat zijn: LSP, CAP, Pro Bruxsel, Vrijheid, Respect, V.I.T.A.L., Belg.Unie en de Piratenpartij.


Verdeel de rijkdom, niet de werknemers (LSP)

De Linkse Socialistische Partij (LSP) is de Belgische afdeling van het Committee for a Workers' International. Ze is ook een tweetalige partij (in het Frans heet ze PSL: Parti Socialiste de Lutte) en voert een campagne met dezelfde tweetalige affiches in heel België. Aanvankelijk zag het er niet naar uit dat de LSP deel zou kunnen nemen aan de verkiezingen: als partij die (nog) niet vertegenwoordigd is in Kamer en Senaat, moet ze vooraf 15 000 handtekeningen van kiesgerechtigden kunnen voorleggen. Maar ook de handtekeningen van twee senatoren en drie Kamerleden zetten de deur open naar een deelname aan de verkiezingen, en LSP wist op het nippertje de vijf benodigde handtekeningen nog te bemachtigen. In Vlaanderen heeft deze partij het lijstnummer 15, en diende een lijst in voor voor de Senaat en lijsten de Kamer in alle kieskringen behalve Limburg en B-H-V. In B-H-V neemt de tweetalige LSP wél deel aan het Front des Gauches (lijst 18, samen met de Parti Humaniste, Vélorution, de Ligue communiste révolutionnaire, de Parti Communiste en het CAP).

De belangrijkste eisen van de LSP op korte termijn zijn het in stand houden van de koopkracht door de invoering van maximumprijzen, het afschaffen van BTW op basisproducten, een nationalisatie van strategische sectoren, meer sociale woningen, een publieke infrastructuur en meer geld voor onderwijs en gezondheidszorg. LSP eist buitendien een herverdeling van het werk door de invoering van een 32-urenwerkweek zonder verlies van loon en met compenserende aanwervingen, om zo de werkloosheid af te schaffen. Verder moeten massa-ontslagen volgens de LSP verboden worden, en moet de boekhouding openbaar worden, het bankgeheim afgeschaft, en de hele financiële sector zou genationaliseerd moeten worden. LSP wil aantonen dat die volgens haar logische eisen binnen het kapitalisme niet haalbaar zijn, en zo wil ze de bevolking ervan overtuigen dat een maatschappijomvorming noodzakelijk is. Aspecten van het programma vindt u hier.

De lijst voor de Senaat wordt bij LSP getrokken door Bart Vandersteene. De lijsttrekkers voor de Kamer zijn Jo Coulier (Oost-Vlaanderen), Micha Teller (Antwerpen), Jonas Van Vossole (West-Vlaanderen) en Jon Sneyers (Vlaams Brabant). In B-H-V trekt LSP-lid Anja Deschoemacker de lijst van het Front des Gauches.

De website van de LSP is www.socialisme.be, de kiessite is www.stemlsp.be. De site van de CWI waar de LSP deel van uitmaakt, is www.socialistworld.net. Het ideologische "overgangsprogramma" van de LSP vindt u op www.socialisme.be/lsp/archief/2009/04/13/programma.html, aspecten van het kiesprogramma kunnen gelezen worden op www.stemlsp.be/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=43&Itemid=54. De site van het Front des Gauches waarin de LSP in Wallonië en B-H-V opkomt, is www.frontdesgauches.be.


Wij zijn het volk (CAP)

In Vlaanderen diende het CAP (Comité voor een Andere Politiek/Comité pour un Autre Politique) enkel een lijst in voor de Senaat (lijst 17), u kan dus in héél Vlaanderen op de CAP stemmen, maar niet voor de Kamer. In B-H-V komt de Franstalige vleugel van het CAP wél op voor de Kamer in het Front des Gauches (lijst 18).

Het programma van het CAP eist onder meer een job voor iedereen, een belasting op rijken, een controle op "wisselkoeren" (sic), een Nationale Bank die kredieten aan 1% intrest verleent aan de overheden, meer openbare investeringen en een herziening van alle Europese Verdragen met het oog op een Europa van samenwerking en van het volk. Meer van hun "voorlopige programmapunten" vindt u hier.

Lijsttrekker op de senaatslijst is Manu Chiguero. Een bekende naam op de lijst is Tinny Mast, moeder van de verdwenen kinderen Kim en Ken.

De website van het CAP is www.anderepolitiek.be, de voorlopige programmaonderdelen kunnen gelezen worden op www.anderepolitiek.be/nieuwecap/modules/cjaycontent/index.php?id=8.


Ensemble samen together (Pro Bruxsel)

Pro Bruxsel is dan weer een partij die enkel opkomt voor de Kamer, en dan nog eens uitsluitend in B-H-V. Het lijstnummer van deze Brusselse partij is 25.

Pro Bruxsel vindt onder meer dat Brussel een volwaardig Gewest moet zijn bestuurd door de Brusselaars zonder inmenging van andere de Gewesten of Gemeenschappen, en dat er een einde moet komen aan de discriminatie tussen Brusselaars onderling. Het onderwijs moet er (minstens) tweetalig zijn om de werkloosheid te bestrijden. Het hele programma vindt u hier.

Lijsttrekker is partijvoorzitter Philippe Delstanche, ondervoorzitter Thierry Vanhecke is zowel derde bij de effectieven als lijstduwer bij de opvolgers.



Voor een correct beleid (RESPECT)

De liberale Wetterse partij RESPECT diende ook een kamerlijst in voor Oost-Vlaanderen. Zij kreeg eveneens nummer 25, maar dan in Oos-Vlaanderen.

RESPECT wil meer respect voor de kiezer: kopstemmen moeten afgeschaft worden, partijen moeten ook hun woord houden, bestuur moet transparanter. Meer info op de site.

Kamerlijsttrekker van deze Oost-Vlaamse partij is Wetters Gemeenteraadslid Walter Govaert.

Het volledige programma en meer info over de partij vindt u op de site www.respect-wetteren.be.


Vrijheid

De lijst Vrijheid is enkel vanuit kieskring Leuven verkiesbaar, ook onder lijstnummer 25.

Vrijheid pleit voor minder wetten en minder belastingen, een eenvormig pensioenstatuut en voor een onafhankelijke Vrijstaat Brussel.

Lijsttrekker is Eduard Verlinden (ex-Fervent Nationaal).

Een website of logo van deze partij hebben we niet kunnen vinden.


V.I.T.A.L.

In West-Vlaanderen neemt de éénmanslijst V.I.T.A.L. ("Vrijheid, Intimiteit, Thuis, Arbeid en Liefde") kamerlijstnummer 25 in.

V.I.T.A.L. pleegt er onder meer voor te pleiten dat bij de oproepingsbrief voor de verkiezingen een kandidatenlijst met standpunten toegevoegd worde, en dat alle partijen (ook die zonder verkozenen) evenveel subsidies krijgen. V.I.T.A.L. pleit ook voor een jaarlijks opzegbaar proefhuwelijk, voor een loon voor kinderen, voor een verbod op schoorstenen op bijgebouwen, een praatbeperking tot tien minuten voor vrouwen op straat en dergelijke meer.

Vital Haghebaert is de enige effectieve op de lijst.

V.I.T.A.L. heeft geen website, een programma evenmin. Standpunten plegen verspreid te worden in handgeschreven pamfletten. Voor meer informatie kan u terecht bij Bredenaar Vital Haghebaert zelf.


Belg.Unie

Belg.Unie, een kartel van de unitaire partijen CDF (Chrétiens Démocrates Fédéraux) en B.U.B. (Belgische Unie-Union Belge), komt op voor de Kamer in vier Waalse provincies en in B-H-V. In B-H-V onder lijstnummer 26. Het kartel slaagde er niet in om voor de overige kieskringen genoeg handtekeningen te verzamelen, en ze kregen ook niet de nodige steun van uittredende Kamerleden en senatoren.

Het kartel is voorstander van een unitair België, promoot tweetaligheid (scholen, media…), wil de tweetalige provincie Brabant opnieuw eenmaken, is voorstander van de constitutionele en representatieve monarchie, en verzet zich tegen een uitholling van de Senaat en de Grondwet. Meer uitleg bij dit vijfpuntenprogramma vindt u hier.

Lijsttrekker is Hans Van De Cauter, lijstduwer is Charles Louis de Merode.

De site vindt u op www.belg-unie.be.


Geen evolutie, zonder vrijheid te proberen (Piratenpartij)

Ook de Belgische afdeling van de Piratenpartij dingt naar de stem van de kiezer in B-H-V. Dat doet ze vanop lijstnummer 28. Ook deze partij doet dat met een tweetalige campagne. In het Frans luidt de slogan van de Parti Pirate "Pas d'évolution, sans liberté d'essayer".

De Piratenpartij ijvert voor een verkorting van auteursrechten tot maximum 20 jaar, een afschaffing van patenten en octrooien,  en voor het legaliseren van niet-commercieel delen van bestanden. Maar ook voor een transparantere overheid, een afschaffing van de kiesdrempel, meer privacy en marktonafhankelijke media. De partij noemt zich noch links, noch rechts, en is tegen het communautaire debat. Het volledige tweeënveertigpuntenprogramma kan u hier nalezen.

Lijsttrekker en meteen enige effectieve op de kamerlijst in B-H-V is Jurgen Rateau.

De website is www.pirateparty.be, de internationale koepelformatie vindt u op www.pp-international.net. Haar Belgische programma kan u bekijken op http://www.pirateparty.be/elections/doku.php?id=nl:programma

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Dienen Vital is echt wel nen held :D

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=G7S6H6ML

Idura zei

goed overzicht!

Vital is inderdaad wederom held van deze verkiezing