zaterdag 5 juni 2010

Verkiezingsspecial: "Een nieuwe start"




“Een nieuwe start” is waar Open Vld voor koos toen het eind april uit de regering stapte wanneer de ultieme BHV onderhandelingen op niets dreigden uit te lopen. Het werd ook meteen hun slogan. But what’s in a word? Zijn de standpunten van Open Vld werkelijk zo vernieuwend?

Ook ons aller Open Vlaamse Liberalen en Democraten kiezen voor het confederalistische model, de hype van deze verkiezingen lijkt het. Maar wat betekent dit nu precies? Voor België zou een confederale staatshervorming betekenen dat er een maximum aan bevoegdheden zou verschoven worden naar de "aparte staten" Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Of zoals men het aan de andere kant van de taalgrens het graag zou zien: Vlaanderen en de Waals-Brusselse federatie. 

Open Vld pleit inderdaad dat het zwaartepunt voor zoveel mogelijk bevoegdheden bij de deelstaten komt te liggen. Delen van de sociale zekerheid blijven op federaal niveau, maar opvallend is volgens mij dat ze gezondheidszorg (een enorme schakel) enkel federaal willen organiseren wanneer er een consensus kan komen over de groeinorm in de gezondheidszorg. Het idee om die groeinorm naar beneden te halen, werd eerder al door Herman Van Rompuy geopperd. Die norm, ooit bedongen door de vakbonden als voorwaarde bij eerdere besparingen in de gezondheidszorg,  moet tegemoetkomen aan de (onder meer door de vergrijzing) onophoudelijk stijgende behoeften in de zorgsector. Momenteel is hij vastgesteld op 4,5%. De Croo zou dat verlaagd willen zien tot 2,5% voor hij ook maar wil overwegen om de financiering van de gezondheidszorg federaal te houden.

Natuurlijk typerend voor blauw en deze tijd is dat in hun belangrijkste standpunten de focus op de economie ligt. Grote bedrijven aantrekken door het voor hen interessanter te maken is altijd al een bekend liberaal recept geweest, en dat wordt ook gewoon doorgetrokken in 2010. Men wil een "klantvriendelijker" beleid van de overheid. Hier is de klant de ondernemer en een versoepeling in het papierwerk zou de drempel meteen een heel stuk lager moeten maken. Op die manier worden er volgens de Vlaamse liberalen jobs gecreëerd, ze willen zich daarbij naar eigen zeggen vooral richten op sectoren als de bouw, de horeca…

Open Vld ijvert ook voor een vrije, maar "verantwoordelijke" samenleving: iedereen is gelijk voor de wet, maar niets voor niets. Om ervoor te zorgen dat onze samenleving als gesmeerd loopt, pleit de partij o.a. voor inburgeringscursussen voor migranten, strengere regels voor gezinshereniging, loonmatiging, een beperking in tijd van werkloosheidsuitkeringen… De energie moet ook verder geliberaliseerd worden, omdat die dan volgens de liberalen goedkoper zou worden.

Een van de grootste topics en voor velen ook de doorslaggevende factor in het stemhokje: wat met de besparingen? Enkele dagen geleden publiceerde Open Vld hun besparingsplan. Brugpensioen zal pas kunnen vanaf zestig jaar, als het aan Open Vld ligt; er komt ook geen wachtuitkering meer voor pas afgestudeerde jongeren die nog niet meteen een job hebben; er is nood aan een verminderd aantal ambtenaren… Die maatregelen, samen met het creëren van jobs en de hierboven reeds besproken inperking van de groeinorm in de zorg, zouden komaf moeten maken met ons begrotingstekort. Fortuinen moeten volgens Open Vld beschermd worden: een vermogensbelasting is volgens absoluut uit den boze.

Bekende gezichten op de lijsten van Open Vld zijn natuurlijk Alexander de Croo, voorzitter van de partij en de numero uno op de senaatslijst, het stemmenkanon van Open Vld. In Leuven trekt Gwendolyn Rutten de lijst voor de kamer, in Antwerpen is er nog een vrouwelijke lijsttrekker met Annemie Turtelboom (bekend als Minister van Migratie- en asielbeleid in Leterme I). De relatief onbekende Mathias De Clercq is de lijsttrekker voor Oost-Vlaanderen, terwijl de  iets bekendere Vincent "senator Q" Van Quickenborne nummer één is voor de kamer in West-Vlaanderen. Andere kamerlijsttrekkers zijn Guy Vanhengel (BHV) en Patric Dewael (Limburg).

De website van Open Vld vindt u op www.vld.be, daar kan u ook alle info over de verkiezingen rustig nalezen. Het volledige verkiezingsprogramma kan u downloaden op http://pub.openvld.be/Bestanden/prog.pdf.

Morgen: CD&V

3 opmerkingen:

Bert zei

Ik vind dit programma net als dat van LDD goed en economisch gericht. Mij spreekt open VLD aan, doordat ze volgens mij staan voor progressie en vrijheid. Bovendien lijken het op het eerste zicht capabele en hoofdzakelijk jonge mensen en natuurlijk all hail senator Q.

Tom zei

"De energie moet ook verder geliberaliseerd worden, omdat die dan volgens de liberalen goedkoper zou worden." Dat vind ik toch maar vreemd… De elektriciteit is door de liberalisering alvast niet goedkoper geworden… En beperking in tijd van werkloosheidsuitkeringen is ook maar een op zen minst vreemd te noemen standpunt op een moment dat er economische crisis is en er keiveel ontslagen vallen…

Idura zei

@ bert: ik ga natuurlijk ook niet letterlijk het partijprogramma (over)schrijven, dat zou idd objectiever zijn maar daarvoor kan je evengoed het partijprogramma lezen.

persoonlijk dagboek op internet
synoniem: weblog