zaterdag 12 juni 2010

Verkiezingsspecial: Overzicht

L.S.

De voorbije dagen vertelden we jullie wie de zestien partijen zijn waarop je morgen in Vlaanderen kan stemmen. De partijen die in heel Vlaanderen voor zowel Kamer als Senaat opkomen, zijn  CD&V, Groen!, Lijst Dedecker, N-VA, Open VLD, PVDA+, sp.a en Vlaams Belang. Het volledige overzicht kan je hier bekijken. 

Wie geen tijd heeft om de volledige programma's te lezen, maar nog wel eens snel wil kijken bij welke partij zijn standpunten het beste aansluiten, kan op verschillende websites terecht. Eén daarvan is de standpuntenmatrix van de verkiezingssite. Daar kan je in tabelvorm per thema en per partij de partijstandpunten bekijken en vergelijken. Die verkiezingssite nam standpunten op van de BUB, het CAP, CD&V, Groen!, Lijst Dedecker, LSP, N-VA, Open VLD, PVDA+, sp.a en Vlaams Belang over vierentwintig verschillende thema's, en is daarmee de omvangrijkste standpuntenvergelijkinstool die we hebben kunnen vinden op het web. De standpuntenmatrix is ook genuanceerd, in die zin dat er niet met ja-neevragen wordt gewerkt (of standpunten waarop men "akkoord", dan wel "niet akkoord" zou kunnen antwoorden): er wordt gewoon (beknopt) het standpunt per thema per partij weergegeven.

Op vrt's deredactie.be vindt u een soortgelijke standpuntenmatrix, met vijfentwintig standpunten verdeeld over zeven thema's. De vrt vroeg naar de standpunten van CD&V, Groen!, Lijst Dedecker, N-VA, Open VLD, PVDA+, sp.a en Vlaams Belang over asiel en migratie, buitenlands beleid, communautaire thema's, financiën, justitie en veiligheid, klimaat, milieu en energie, en sociale standpunten.

Met de Stemtest van De Standaard kan u ook uitzoeken welke partij het beste bij u past. De werkwijze hier is licht verschillend: u krijgt er dertig stellingen te zien waarbij u kan aanduiden "akkoord", "niet akkoord", of "geen mening" kan aanklikken. Aan alle standpunten kan u vervolgens eventueel extra gewicht toekennen, en dan wordt er berekend met welke partij u het meeste standpunten gemeenschappelijk hebt. De Standaard benadrukt dat de test louter indicatief is en geen stemadvies inhoudt. Het blijft inderdaad nuttig om achteraf nog eens op "bekijk standpunten" te klikken, daar kan u een meer genuanceerde uitleg vinden (per partij of per vraag) over hun antwoord op de vragen. De Standaard nam CD&V, Groen!, Lijst Dedecker, N-VA, Open VLD, sp.a en Vlaams Belang op in haar stemtest. 

Buitendien zijn er nog een heleboel organisaties die partijstandpunten verzamelden over verkeersveiligheid, consumentenrechten, gezondheidszorg, mondiale thema's en wat dies meer zij. Die standpuntenoverzichtjes zijn specifieker en dientengevolge nog beperkter dan de hierboven besproken sites, enkel MO* besteedt aandacht aan maar liefst dertien (mondiale) thema's van acht partijen.

Hopelijk ziet u door de bomen het bos nog, en kan u morgen in het stemhokje een weloverwogen beslissing nemen.

We wensen u veel kiesplezier toe!

Geen opmerkingen: