zondag 6 juni 2010

Verkiezingsspecial: "Nooit opgeven"



Nog steeds is onze redactie zich vol overgave op de nakende verkiezingen aan het storten met een nimmer versagend gevoel van enthousiasme. Deze keer gaan we wat dieper in op de CD&V die op de kieslijst met het lijstnummer 9 te bewonderen valt. CD&V staat nog steeds voor "Christen-Democratisch en Vlaams" en is dus wat het leeuwendeel van hun opvattingen betreft, geschoeid op de leest van christelijke waarden en normen.

CD&V kiest voor de slogan "Nooit opgeven", waarmee ze tal van onderwerpen niet wensen op te geven, zo blijkt. Ten eerste zegt CD&V het gebruik van dialoog niet op te willen geven uit de overtuiging dat zulks betere oplossingen biedt dan een hard extreem standpunt. Ten tweede wensen ze ook de huidige welvaart niet op te geven door zich aan roekeloos politiek gedrag te wagen. Ze poneren zichzelf dus als een partij die de politiek serieus neemt, mitsgaders uw levensstandaard. Ten derde denken ze ook niet aan opgeven wat betreft de solidariteit omdat ze geloven dat een ieder-voor-zich maatschappij geen lang / goed leven beschoren is. Ten slotte geven ze ook hun manier van aan politiek doen niet op, meerbepaald de volgens henzelf "beschaafde variant".


Laten we nu even de belangrijkste speerpunten van de CD&V onder de loep nemen. In de eerste plaats wil deze partij goed werkende instellingen en een efficïente staatsstructuur. Deze beide doelstellingen gaan volgens hen hand in hand. Een ander belangrijk programmapunt is voor hen het weerbaar maken van de economie zodanig dat mensen werk kunnen vinden en ook behouden. Door deze weerbare economie zou ook de sociale zekerheid gewaarborgd moeten blijven. Ten slotte wenst CD&V ook een staatshervorming die meer bevoegdheden aan Vlaanderen zou geven waardoor een betere aanpak mogelijk zou moeten worden van problemen die zich daar stellen alsook een oplossing te kunnen uitvoeren die de mensen in Vlaanderen wensen. Hieruit menen wij de conclusie te mogen trekken dat  bij de komende verkiezingen de klemtoon meer op het Vlaamse en democratische aspect zal komen te liggen dan op het christelijke. Een minder summiere uitleg, alsook de vele andere programmapunten kan u vinden op de website van de CD&V.


De bekende gezichten binnen de partij zijn o.a. partijvoorzitster Marianne Thyssen (lijsttrekker senaat), minister van defensie Pieter De Crem (lijsttrekker Oost-Vlaanderen), aftredend premier Yves Leterme (lijsttrekker West-Vlaanderen), minister van ambtenarenzaken en overheidsbedrijven Inge Vervotte (lijsttrekker Antwerpen), Europees parlementslid, alsook voormalig premier, Jean-Luc Dehaene (lijstduwer senaat) en voormalig professor kerkelijk recht aan de K.U.L Rik Torfs (tweede plaats senaat). De overige lijsttrekkers zijn Steven Vanackere (B-H-V), Carl Devlies (Leuven) en Raf Terwingen (Limburg).


De website van CD&V is voorlopig www.cdenv.be/nooit-opgeven, de verkiezingswebsite van CD&V is http://verkiezingen.cdenv.be/. Daar kan u op uw gemak alle andere informatie die u nodig acht nog kan nalezen alsook uw opinie verder kan vormen omtrent deze kwesties. Het integrale verkiezingsprogramma van CD&V kan u er ook downloaden in pdf.


Morgen: SP.A

Geen opmerkingen: