woensdag 9 juni 2010

Verkiezingsspecial: "Maak 13 positief."



Nog steeds in volle verkiezingssfeer, bespreken we vandaag de volgende partij op de lijst, meerbepaald Groen!, dat op de verkiezingslijst op nummer 13 staat. Sinds de naamsverandering in 2003 van het toenmalige Agalev naar Groen!, zet deze partij in grote lijnen de traditie van Agalev verder en ijvert ze voor meer aandacht voor ecologie. Ook betracht ze een betere sociale rechtvaardigheid binnen onze maatschappij.

Merkwaardig genoeg trekt Groen! naar de kiezer met een slogan die voor de eerste keer niet enkel ecologisch getint is, maar mede verwijst naar de communautaire problematiek van de laatste tijd, meerbepaald de splitsing van B-H-V. Met de slogan "Maak 13 positief" wenst Groen! tegen het cynisme in de politiek en tegen de steriele partijpolitieke spelletjes in te gaan, aldus partijvoorzitter Wouter Van Besien. Bovendien wensen ze ook gewoon van 13 juni, de dag des oordeels, een leuke dag te maken.


Groen! pakt deze campagne vooral uit met drie belangrijke programmapunten. Vooreerst willen ze een integere politiek: gedaan met al die politieke spelletjes en belangenvermenging in het bestuur. Ze wensen opnieuw een politiek die daadwerkelijk in eer en geweten beslissingen kan maken die het volk ten goede komen. Die zou dan moeten leiden tot een constructieve politiek die B-H-V zou moeten kunnen splitsen op een manier die alle betrokken partijen tevreden stelt. Ook de politieke benoemingen zouden onderzocht moeten worden op hun eerlijk verloop, en wel door een nieuw in te stellen commissie. Vervolgens zet Groen! zich resoluut in voor een duurzame economie en bijgevolg meer werk. Volgens hen zou een vergroening van de economie een resem aan banen kunnen creëren die blijvend zouden zijn. Ook willen ze door middel van een vermogensbelasting op de rijkste 15% van de Belgen en door het afschaffen van onrechtvaardige fiscale cadeaus aan multinationals, geld vrijmaken voor pensioenen en betere armoedebestrijding. Die armoedebestrijding is tevens het derde kernpunt in hun verkiezingsprogramma. Indien u een uitgebreidere uitleg wenst over deze punten mitsgaders de rest van hun programma, kan u altijd terecht op de programmapagina van Groen! waar het gehele programma ook als pdf te downloaden is. Voor wie niet veel tijd / zin heeft om dat alles te lezen, maakte Groen! ook een samenvatting.


De meest bekende gezichten bij Groen! op de lijsten zijn o.a. partijvoorzitter Wouter Van Besien (lijstduwer senaat), huidig senator Freya Piryns (lijsttrekker senaat), voormalig partijvoorzitter van de SLP Geert Lambert (tweede plaats senaat), voormalig partijvoorzitster van Groen! Mieke Vogels (lijstduwer Antwerpen), fractieleidster in de kamer Meyrem Almaci (lijstrekker Antwerpen) en voormalig Amnesty International Vlaanderen voorzitster en KUL-professor Eva Brems (lijsttrekster Leuven). De overige lijsten worden getrokken door respectievelijk Wouter De Vriendt (West-Vlaanderen), Stefaan Van Hecke (Oost-Vlaanderen), Tinne Van der Straeten (B-H-V) en Toon Hermans (Limburg).


De website van Groen! is nog steeds www.groen.be, de verkiezingswebsite is www.groen.be/nieuws/verkiezingen-en-kandidaten_257.aspx. Daar kan u, indien u dat wenst, naar hartelust alle nog verder benodigde informatie opslorpen als ware u een spons. Het integrale verkiezingsprogramma is, zoals reeds vermeld, te vinden op www.groen.be/ideen/programma_16.aspx waar u wederom alles kan downloaden in pdf.


Morgen: PVDA+

Geen opmerkingen: