vrijdag 5 maart 2010

Antiracistische "manifiesta's" in Leuven en Antwerpen

In Leuven vond gisteravond een manifiesta plaats: een feestelijke betoging tégen de erkenning van de NSV! door de studentenraad LOKO. Volgens De Standaard liepen er tussen de 250 en de 300 studenten mee in deze feestelijke protest-optocht. Ook in Antwerpen verhieven een 700-tal studenten hun stem tegen de NSV!, die op hetzelfde moment in een ander deel van 't Stad haar traditionele jaarlijkse betoging hield.

De manifiesta in Leuven werd georganiseerd door de Leuvense Studenten Tegen Racisme (STeR). Begeleid door dansbare muziek en een schare politieagenten (zowel in burger als in uniform), trokken in de vroege avond de 250 à 300 manifiestelingen van het Ladeuzeplein naar het Martelarenplein. De erkenning van de homofobe, racistische en gewelddadige NSV! ligt bij vele studenten zwaar op de maag. De kleurrijke en geweldloze manifiesta werd om half zeven zonder enige problemen ontbonden aan het Martelarenplein, alwaar een delegatie de fiesta voortzette op de trein naar Antwerpen.

In de studentenbuurt van Antwerpen vond op hetzelfde moment immers de traditionele jaarlijkse betoging van NSV! plaats. Niet alleen Philip Dewinter was hierop aanwezig, maar ook organisaties zoals Blood&Honour Vlaanderen. NSV! eist o.a. een onafhankelijke Vlaamse staat, een nationalistische Vlaamse economie en een einde aan de verkleuring en vervreemding van "onze" Vlaamse steden. Er klonken slogans als "genoeg integratie, nu remigratie" en "linkse ratten, rol uw matten". De betoging werd op boegeroep onthaald door een aantal Antwerp-supporters en studenten. Tegen het einde van de betoging, aan de Kaasbrug, begonnen enkele rechtse betogers rel te schoppen. Volgens Het Nieuwsblad werden er bij de NSV!-betoging 48 mensen opgepakt. Achteraf werd  volgens DeWereldMorgen.be Wout Schafraet, de voorzitter van Comac Antwerpen, nog wel aangevallen door een  NSV!-presidiumlid met pet, lint en handschoenen. Hij ging echter niet in op diens provocaties en kwam er met enkele lichte verwondingen vanaf.

   Terwijl de NSV'ers in het noorden van Antwerpen betoogden, droegen de Studenten Tegen Racisme (STeR) hun boodschap tegen racisme, homofobie en geweld manifiestagewijs uit in Berchem, aan de andere kant van Antwerpen. Het politiek neutrale STeR volgde daarbij  de jaarlijkse tegenbetoging georganiseerd door het linkse Blokbuster. Op deze betoging waren ongeveer 700 studenten aanwezig, ruim dubbel zoveel als op de NSV!-betoging zelf. Op deze betoging weerklonken heel andere slogans: "Vlamingen, Walen, illegalen, Belgen, migranten: samen sterk" en "rectoraat, wij zijn kwaad: géén geld voor rassenhaat". Zeven tegenbetogers werden aan het station van Berchem preventief aangehouden, maar verder verliep de tegenbetoging/manifiesta op een beschaafde en feestelijke manier. Vele omwonenden toonden achteraf hun steun voor dit antiracistische engagement. 

   Wel zouden er volgens Blokbuster korte tijd een vijftiental politie-provocateurs in burger aanwezig geweest zijn, die zich als manifestanten vermomd in Blokbuster-kazuifels onder de betoging gemengd hadden. De politie had ook strenge voorwaarden gesteld voor de betoging: zou zou Blokbuster de verantwoordelijk dragen voor alle schade die eventueel in de omgeving van de betoging aangericht zou worden. Niet alleen de politie was aanwezig, ook zowel Blokbuster als STeR hadden een eigen ordedienst voorzien waardoor alles vreedzaam kon verlopen.

Geen opmerkingen: