vrijdag 19 februari 2010

NSV! vanaf nu gesponsord door de K.U.Leuven

Vanavond vond de eerste AV van LOKO van dit semester plaats. De sfeer was gespannen en bloedserieus: er werd een andere aula gebruikt dan gewoonlijk, slechts één ingang was niet afgesloten en zowel in als om het gebouw wemelde het van politie in burger. Leden van vrije verenigingen werden apart gezet, de aanwezige pers mocht geen foto's nemen enz. Het was duidelijk dat er spanningen verwacht werden door de K.U.Leuven.

Een moeilijke discussie

Het was dan ook niet onmogelijk dat er onlusten zouden ontstaan: op deze AV zou namelijk de subsidiëring van het extreemrechtse NSV! besproken worden, een heet hangijzer. NSV! kreeg immers nog nooit subsidies van de LOKO, de vorige keer dat NSV! een aanvraag deed (in 1984), werd die afgewezen omdat NSV! racistisch, fascistisch en pro-apartheid was.

Het klimaat in de studentenvertegenwoordiging van vandaag is echter veranderd, en NSV! probeert zich ook een iets "softer" imago aan te meten. Door de subsidiecommissie van LOKO werd het licht voor de erkenning al op groen gezet. Na een vorige algemene vergadering kwam echter aan het licht dat er nog een aantal punten waren waarvan het volgens de bij LOKO gangbare procedure niet duidelijk is of NSV! daaraan voldoet. Toen werd er besloten om vandaag te stemmen of NSV! al dan niet goedgekeurd zou worden: een goedkeuring zou dan conform het (op weinig meer dan een verklaring van NSV! gebaseerd) advies van de commissie zijn; een niet-erkenning zou dan neerkomen op het innemen van een maatschappelijk standpunt.

Vooraleer er werd overgegaan tot de stemming, lichtten enkele kringen hun standpunt nog kort toe. Weinige kringen besloten na grondig onderzoek tegen te stemmen.  De meerderheid van de kringen die het woord namen, bleken echter een erkenning van NSV! te verdedigen, hoewel ze een wijziging van het reglement nodig vonden. Maar zo'n wijziging zou dan uitgesteld moeten worden tot volgend jaar (en derhalve de verantwoordelijkheid worden van andere verkozenen).

Omgekeerde wereld?

De Nieuwe Filosofische Kring (NFK) opperde evenwel dat het dwaas zou zijn om eerst over de eventuele erkenning te debatteren, en pas vervolgens over de interpretatie van de reglementen waarop de eventuele erkenning gebaseerd zou zijn. NFK stelde voor om aan het subsidiereglement een interpretatiebesluit toe te voegen. Zo'n besluit zou erop neerkomen dat het reglement niet aangepast, maar wel strikter geïnterpreteerd wordt. Een interpretatiebesluit heeft een terugwerkende kracht, en zou dus ook gelden voor de reeds erkende verenigingen.

De aanwezige studentenkringen besloten echter geen rekening te houden met het voorstel van NFK, noch rekening te houden met het standpunt van de kringen die de zaak wél grondig onderzocht beweerden te hebben. De erkenning van NSV! werd aanvaard met 28 van de 43 stemmen. De twee andere opties (geen aanvaarding of een interpretatiebesluit en dus een uitstel van de beslissing) haalden elk net niet de helft van de stemmen.

Protest

De aanwezige studenten die niet in LOKO zetelen, hebben zich rustig gehouden - hoewel de K.U.Leuven (te oordelen naar de veiligheidsmaatregelen) blijkbaar anders verwachtte. In elk geval zal er nog op één of andere manier protest komen tegen dit besluit. Wij houden u op de hoogte.

3 opmerkingen:

Bloekie zei

Beste

Laat u mij even toe om in hoedanigheid van voorzitter van de Overkoepelende Studentenraad van de KHLeuven een korte reactie te plaatsen bij hetgeen hierboven geschreven staat.

Na een hevige interne discussie in onze eigen AV werd er besloten een bepaalde richting uit te gaan in de voorhanden zijnde debatten. Onze mandataris ter plaatse - namen zijn in dit opzicht niet nodig - bleek het echter nodig te vinden om zijn eigen persoonlijke mening te stipuleren als zijnde het standpunt van OSR.

Wij zullen binnenkort een mededeling rondsturen - hopelijk met medewerking van LOKO - om deze hachelijke situatie recht te zetten.

Ook de nodige interne maatregelen zullen genomen worden.

Hoogachtend
Davy Buntinx

Bloekie zei

Beste

Wij zijn ondertussen bezig aan ons intern onderzoek. Het blijkt dat de mandataris alsnog de houding van OSR geëxpliciteerd heeft, dus niet diens eigen mening. Er was echter gevraagd dit niet te doen.

Wij houden u op de hoogte.

Karel zei

Beste,

We hebben de verwijzing naar OSR uit het bericht verwijderd, teneinde verdere misverstanden te voorkomen. Blijkbaar hebben wij ons van interpretatie vergist. We zullen geduldig wachten op meer duidelijkheid.

Met allermeeste hoogachting,
Karel