donderdag 18 februari 2010

Studenten Tegen Racisme vergaderen

L.S.

Er is een nieuwe ster verschenen aan het Leuvense firmament: de STeR van Studenten Tegen Racisme. Studenten Tegen Racisme werd opgericht in het licht van de nakende erkenning van NSV! (de Nationalistische Studentenvereniging), waarover we al eerder berichtten. Donderdag 18 februari organiseerde STeR een oprichtingsvergadering waarop vooral enthousiast gebrainstormd en gediscussieerd werd over wat studenten kunnen doen voor diversiteit en tegen racisme in het algemeen, en tegen de subsidiƫring van NSV! in het bijzonder.

Er werd besloten dat STeR zich niet zal beperken tot louter verzet tegen NSV! STeR heeft de capaciteit om uit te groeien tot een brede beweging tegen racisme en voor diversiteit en verdraagzaamheid. Het zou dwaas zijn om zo'n initiatief te laten uitdoven als er tegen NSV! geen actie meer gevoerd moet worden. 

Daarom zal STeR werken rond vijf punten :
  • voor meer diversiteit aan de faculteiten
  • voor meer interculturele projecten aan de universiteit
  • voor gelijke rechten voor de seksen
  • voor verdraagzaamheid tegenover iedere seksuele geaardheid
  • tegen racistische verenigingen

De eerste acties van STeR zullen vooral gericht zijn op de dreigende erkenning van NSV! op de algemene vergadering van LOKO, vrijdag 19 februari om zes uur in het MTC. Hopelijk kan de vergadering op een rationele en democratische manier verlopen, en hopelijk hoeft het niet zo ver te komen dat de Katholieke Universiteit van Leuven zo'n gewelddadige, homofobe en met het racisme dwepende organisatie niet enkel stilzwijgend toelaat, maar ook actief promoot met subsidies en gratis universiteitslokalen voor hun activiteiten.

Op de vergadering van STeR was er alvast veel enthousiasme voor deze acties, en hopelijk blijft dat enthousiasme ook bestaan voor de andere thema's waarrond STeR in de toekomst nog zal werken. Het was wel een jammerlijk toeval dat de Actief Linkse Studenten (ALS) op hetzelfde moment een betoging tegen NSV! organiseerde, niet enkel "tegen fascisme", maar ook tegen "de sociale voedingsbodem waarop racisme en fascisme kunnen teren", meerbepaald "de neoliberale afbraakpolitiek". Op die betoging kwamen net iets meer dan honderd mensen opdagen.

De neoliberale afbraakpolitiek is inderdaad een belangrijk topic, zeker nu in deze crisistijd blijkt waartoe deze politiek leidt. Maar in dit geval moet het toch een prioriteit zijn om zoveel mogelijk studenten te informeren en in beweging te brengen tegen NSV! en discriminatie. Ook die studenten die zich niet bewust zijn van de sociale problematiek of daar een andere visie op hebben. "Onteigen de onteigenaars" hoeft in die context niet per se het ordewoord te zijn, "discrimineer de discriminerenden" zou een toepasselijker zijn om te voorkomen een antidemocratische beweging de wankele democratie van binnenuit ondermijnt.

Op de oprichtingsvergadering van STeR werd geopperd dat er zeker nogmaals contact opgenomen moet worden met ALS. Hopelijk kunnen er dan compromissen gevonden worden voor een  brede, niet per se linkse maar vooral antiracistische beweging. Het grootste gevaar is immers dat door haar verdeeldheid de anti-NSV!-beweging verzwakt zou worden of weer zou vervallen in een klassiek debat van links versus rechts. Daar gaat het immers niet om: het gaat om de subsidiĆ«ring van een vereniging die racistisch, homofoob en gewelddadig is. Er zijn ook rechtse verenigingen die niet expliciet racistisch of homofoob zijn, en die geweld afzweren. Er zijn ook antiracistische studenten die niet per se links of extreemlinks zijn.

Op de website studententegenracisme.be zal binnenkort meer informatie te vinden zijn over STeR in Leuven, maar ook in andere studentensteden. Om het draagvlak te verbreden, wordt alle informatie binnenkort waarschijnlijk ook in het Engels vertaald.

Geen opmerkingen: